Modules

  • 3 Hoofdstukken

    Adviesrecht gemeenten bij problematische schulden

    In deze 15 minuten durende cursus krijg je een basisinzicht in het adviesrecht. Deze cursus is opgebouwd uit 3 hoofdstukken.

  • 3 Hoofdstukken

    Basiscursus Bewindvoering 1/3

    In deze 75 minuten durende cursus leer je de basis van bewindvoering en wordt er ingegaan op de theorie, het beroep en het werkproces. Zodat jij als (beginnend) bewindvoerder weet wat je moet kennen en kunnen.

  • 4 Hoofdstukken

    Basiscursus Bewindvoering 2/3

    In deze 90 minuten durende cursus gaan we verder met de basiscursus bewindvoering. In dit tweede deel vervolgen we de theorie waar we in deel 1 mee geëindigd zijn. Zodat jij als (beginnend) bewindvoerder weet wat je moet kennen en kunnen.

  • 7 Hoofdstukken

    Basiscursus Bewindvoering 3/3

    In deze 95 minuten durende cursus sluiten we de Basiscursus bewindvoering af. In de eerste twee delen hebben we het beroep bewindvoerder en de theorie behandeld, zodat jij als (beginnend) bewindvoerder weet wat je moet kennen en kunnen. In dit laatste deel gaan we in op het werkproces zodat je hier ook praktisch mee aan de slag kunt.

  • 7 Hoofdstukken

    Beschermingsbewind tijdens schuldhulpverlening 2021

    In deze 23 minuten durende cursus ga je je verdiepen in de rol van de beschermingsbewindvoerder tijdens de schuldhulpverlening (MSNP en WSNP). Deze cursus is opgebouwd uit 7 hoofdstukken.

  • 7 Hoofdstukken

    Bestaanszekerheid, meer dan geld.

    In Nederland vecht 1 op de 5 mensen dagelijks om rond te komen. Een miljoen mensen heeft geen toegang tot de arbeidsmarkt en de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Bestaanszekerheid gaat natuurlijk om meer dan voldoende geld en een dak boven je hoofd. In deze xx minuten durende cursus belichten we de 7 onderwerpen die bestaanszekerheid omvatten in detail, met aandacht voor de onderlinge samenhang. Na een inleidende schets besteden we per thema aandacht aan de actuele stand van zaken, beproefde aanpakken en de rol van de overheid.

  • 7 Hoofdstukken

    Beschermd: Binnenkort live: Is er cake na de dood? – deel 1

    Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
  • 6 Hoofdstukken

    Beschermd: Binnenkort live: Is er cake na de dood? – deel 2

    Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
  • 1 Hoofdstuk

    E-learning: Beslag en beslagvrije voet

    Deze 30 minuten durende e-learning richt zich op de wettelijke aspecten van beslag en de beslagvrije voet, en hoe je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod. We beginnen bij de basis. Wat is beslag en wat is er nodig om beslag te kunnen leggen? Waarop kan het beslag gelegd worden en waarop kan er geen beslag gelegd worden? Vervolgens kijken we naar de procedure van beslag en zijn er grenzen aan het leggen van beslag? Daarna kijken we naar de beslagvrije voet. We behandelen hoe deze tot stand komt, de duur en de wijziging en de hoogte daarvan. Als laatste kijken we naar de berekening van de beslagvrije voet.

  • 1 Hoofdstuk

    E-learning: Schulden oplossen

    Deze 45 minuten durende e-learning richt zich op het effectief oplossen van schulden voor bewindvoerders en andere professionals in de financiële hulpverlening. We nemen je mee door een gestructureerd traject waarin je kennis vergaart over diverse aspecten van schuldenbeheer.
  • 1 Hoofdstuk

    E-learning: VTLB

    Deze 45 minuten durende e-learning richt zich op het VTLB (vrij te laten bedrag). Deze cursus is bedoeld voor professionals die werken met mensen met schulden en het VTLB, zoals bewindvoerders, budgetbeheerders en mentoren. Als professional in de schuldhulpverlening begrijp je het belang van een nauwkeurige VTLB-berekening. Deze cursus is speciaal ontwikkeld om jou te voorzien van de meest actuele kennis en praktische tools.

  • 6 Hoofdstukken

    Financiële zelfredzaamheid

    In deze 30 minuten durende e-learning training leer je wat je kunt doen om de financiële zelfredzaamheid van je cliënten te vergroten. De inhoud is gebaseerd op meer dan 45 jaar kwalitatief onderzoek door De Vonk en recente wetenschappelijke inzichten. De training bestaat uit 4 e-learning hoofdstukken en een examen. De training is bedoeld voor bewindvoerders die nieuw perspectief willen scheppen voor hun cliënten. Je leert o.a. verschillende visies op cliënten en het stellen van activerende vragen. Je krijgt handvatten om begrip te kunnen tonen en je kunt de zelfredzaamheid van cliënten beter inschatten.

  • 5 Hoofdstukken

    Gevolgen van geldstress op gedrag en communicatie

    In deze 40 minuten durende cursus leer je hoe jouw doelgroep zich gedraagt en communiceert dankzij de gevolgen van geldstress. De cursus is opgebouwd uit 5 hoofdstukken met 11 paragrafen.

  • 13 Hoofdstukken

    Het belang van rekenen en gecijferdheid

    In deze 35 minuten durende cursus leer je het belang van gecijferdheid en het kunnen rekenen én leer je de dilemma's kennen waar mensen met een laaggecijferdheid tegenaan lopen. Deze cursus is opgebouwd uit 13 hoofdstukken en een examen met 8 vragen.

  • 5 Hoofdstukken

    Hoe lager je inkomen, hoe hogere vaardigheden je nodig hebt

    In deze 30 minuten durende cursus krijg je inzicht in de relatie tussen armoeden en schulden & basisvaardigheden. Deze cursus is opgebouwd uit 5 hoofdstukken en een examen met 5 vragen.

  • 9 Hoofdstukken

    Naar nul huisuitzettingen, zo doe je dat!

    In deze 45 minuten durende cursus behandelden we voorbeelden op het brede terrein van het voorkomen en oplossen van huisuitzettingen door huurachterstanden. Wonen is een basisbehoefte en een mensenrecht. Dat houdt in dat iedereen recht heeft op een behoorlijke woonplek. Dat legitimeert een stevige inzet op het uitbannen van dakloosheid. Dat betekent ook dat huisuitzetting niet mag leiden tot verlies van onderdak. Het zorgen dat mensen hun woonruimte niet verliezen, bijvoorbeeld door huisuitzettingen te verbieden of altijd te zorgen voor alternatieve woonruimte, draagt daaraan bij.

  • 8 Hoofdstukken

    Opzetten van een schuldregeling

    Deze 120 minuten durende training training is gebaseerd op de NBBI podcast "Opzetten van een schuldregeling". De training is opgebouwd uit 8 hoofdstukken en een examen. Werk je binnen de schuldenproblematiek of ben je erin geïnteresseerd? Dan hebben wij goed nieuws voor je! De NBBI heeft in het najaar van 2023 deel twee van de NBBI podcast serie gelanceerd. De podcasts zijn speciaal ontworpen om professionals handvatten te geven om de juiste keuzes te maken en deze meteen in de praktijk toe te passen. Door te luisteren naar deze podcasts, krijg je toegang tot praktische voorbeelden, observaties en tips die je kunnen helpen bij het navigeren door de uitdagingen van de schuldenproblematiek.

  • 7 Hoofdstukken

    Rondkomen en betalingsproblemen

    In deze 45 minuten durende cursus behandelden we een onderzoek naar de financiële situatie van Nederlandse huishoudens in 2022. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nibub (publicatie november 2022). Dit onderzoek gaat in op de vragen of mensen kunnen rondkomen, ervaren zij financiële problemen en hoe gaan zij daarmee om? Hiermee krijg je inzicht in zien welke groepen het financieel moeilijk hebben en waar extra aandacht voor moet zijn om erger te voorkomen.

  • 3 Hoofdstukken

    Schulden en suïcidepreventie

    Suïcidepreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening. Werk je in het schuldendomein en kom je in je werk mensen tegen met geldzorgen en/of schulden die wanhopig zijn? Welke signalen geeft iemand die mede door schulden aan zelfdoding denkt? En hoe maak je deze signalen bespreekbaar? Een gesprek voeren over zelfdoding kun je leren. In deze 60 minuten durende cursus krijg je tips en praktische achtergrond informatie. De cursus is opgebouwd uit 3 hoofdstukken met 14 paragrafen.

  • 2 Hoofdstukken

    Toolbox bewind

    Samen met bewindvoerders, ervaringsdeskundigen en experts heeft het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam op basis van onderzoek een toolbox ontwikkeld om bewindvoerders te ondersteunen in hun werk. Voor de begeleiding van de groeiende groep cliënten met beperkte basisvaardigheden zijn met bewindvoerders, LVB-experts en ervaringsdeskundigen drie tools ontwikkeld. De onderzoekers Rosine van Dam en Marleen Kruithof hebben een webinar gegeven over de inzet van de tools in de praktijk. Tijdens dit interactieve webinar bespreken ze hoe de tools zijn ontwikkeld, welk doel ze dienen, de meerwaarde en hoe ze in het werkproces kunnen worden opgenomen.