Schulden en suïcidepreventie

Suïcidepreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening. Werk je in het schuldendomein en kom je in je werk mensen tegen met geldzorgen en/of schulden die wanhopig zijn? Welke signalen geeft iemand die mede door schulden aan zelfdoding denkt? En hoe maak je deze signalen bespreekbaar? Een gesprek voeren over zelfdoding kun je leren. In deze 60 minuten durende cursus krijg je tips en praktische achtergrond informatie. De cursus is opgebouwd uit 3 hoofdstukken met 14 paragrafen.

Inleiding “Schulden en suïcidepreventie“

Suïcidepreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening. Werk je in het schuldendomein en kom je in je werk mensen tegen met geldzorgen en/of schulden die wanhopig zijn? Welke signalen geeft iemand die mede door schulden aan zelfdoding denkt? En hoe maak je deze signalen bespreekbaar? Een gesprek voeren over zelfdoding kun je leren. In deze cursus krijg je tips en praktische achtergrond informatie.

Mensen met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden. Daarom heeft Nadja Jungmann (trainer en lector/hoogleraar schuldenproblematiek) voor iedereen die werkt met mensen met schulden laagdrempelige tips en trainingsmateriaal ontwikkeld. Hierin leer je signalen herkennen en krijg je tips over wat je kunt doen.

Juist nu de schuldenproblematiek toeneemt is het belangrijk dat iedereen die werkt met mensen met geldzorgen weet hoe je signalen van suïcidaliteit kunt herkennen en het gesprek hierover kunt aangaan.’

Deze cursus is in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie.

Programma

Hoofdstuk 1: Samenhang schulden en zelfmoord
1.1. Impact van schuldenproblematiek op gedrag

Hoofdstuk 2: Stappen in zelfmoordprevetie
2.1. Signaleren
2.2 Analyse Signaleren
2.3 Wat doe je bij een signaal?
2.4 Stel de vraag
2.5 Het belang van de vraag
2.6 Contact met de wanhoop
2.7 Contact met de hoop
2.8 Verwijzen
2.9 Gespreksvoorbeeld 1
2.10 Gespreksvoorbeeld 2

Hoofdstuk 3: Ontstaan van zelfmoordgedachten
3.1 Het perspectief van de ander
3.2 De ontwikkeling van suïcidale gedachten
3.3 Van denken naar doen

Resultaat

Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 8 meerkeuze vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvang je het certificaat “Schulden en suïcidepreventie” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1 studie-uur aan scholing hebt gedaan.

Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de cursus “Mindfulness op het werk” of bekijk alle beschikbare modules.

Over de trainer

NBBI Academy

42 Modules

+60 ingeschreven
Inschrijven

Module Bevat

  • 3 Hoofdstukken
  • 14 Paragrafen
  • 1 Quiz
  • Module Certificaat