In deze cursus behandelden we een onderzoek naar werkzame elementen bij jongereninterventies, gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden.
In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren met schulden bijna verdubbeld. Het aantal jongeren dat in de schulden komt na hun 18e verjaardag stijgt explosief; op dat moment komen er veel verantwoordelijkheden bij zoals de zorgverzekering of ze gaan op zichzelf wonen. Jongeren zijn een kwetsbare doelgroep als het gaat om het risico op financiële problemen. Ongeveer 36.000 jongeren van 18 tot en met 24 jaar kampen met een betalingsprobleem. Een jaar geleden waren dit er bijna 31.000, een stijging van ruim 16%.
Tegenwoordig zijn er tal van interventies gericht op het voorkómen van (mogelijke) betalingsachterstanden, waaronder ook specifieke jongereninterventies. Echter, weten we nog niet altijd wat precies werkt in de praktijk. In deze cursus worden de resultaten van een onderzoek naar verschillende jongereninterventies gericht op het voorkómen van (mogelijke) betalingsachterstanden beschreven. Hierbij wordt gekeken naar wat werkt bij het bereiken en begeleiden van jongeren. Centraal staan de belevingen van de jongeren zelf.
Deze cursus is tot stand gekomen met informatie van het Verwey Jonker Instituut.
Hoofdstuk 1: Inleiding
1.1 Waarom jongeren?
1.2 De geselecteerde jongereninterventies
1.3 Methode
Hoofdstuk 2: Ervaringen van jongeren
2.1 Belemmeringen
2.2 Werkzame elementen & bijdragen aan gezondheid en welzijn
Hoofdstuk 3: Voor en door jongeren
3.1 Specifieke jongerenaanpak loont
3.2 Vervolgonderzoek
Hoofdstuk 4: Bijlagen
4.1 Uitgebreide beschrijving van de methode
4.2 Jongereninterventies: wat werkt en wat kan beter nader in kaart gebracht
4.3 Literatuurlijst
Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 7 vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvangt de deelnemer het certificaat “Werkzame elementen bij jongereninterventies, gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1 studie-uur aan scholing hebt gedaan.
Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de training “E-learing: Schulden oplossen” of bekijk alle beschikbare modules.