Slachtoffers ondersteunen en informeren

In deze 75 minuten durende cursus leer je wat je als professional kunt doen als je te krijgt met mensen die slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit of een andere ingrijpende gebeurtenis die mogelijk kan leiden tot en strafproces. Hun emoties, stress en vragen kunnen zij meenemen in hun contact met jou. Dan is het goed kennis te hebben van het strafproces en te weten wat de impact van de gebeurtenis en het strafproces kan zijn op slachtoffers.  Deze training  geeft je dit inzicht en handvatten om iemand verder te helpen. Deze training is opgebouwd uit 6 hoofdstukken en een examen met 10 vragen.

Als professional kun je te maken krijgen met mensen die slachtoffer worden van een strafbaar feit of een andere ingrijpende gebeurtenis die mogelijk kan leiden tot en strafproces. Hun emoties, stress en vragen kunnen zij meenemen in hun contact met jou. Dan is het goed kennis te hebben van het strafproces en te weten wat de impact van de gebeurtenis en het strafproces kan zijn op slachtoffers. Deze training geeft je dit inzicht en handvatten om iemand verder te helpen.

Deze training is tot stand gekomen dankzij Slachtofferhulp Nederland.
De training bestaat uit twee delen.
Deel 1: Slachtoffers ondersteunen en informeren (basis module)
Deel 2: Het strafproces, wat moet je weten? (verdiepende module, publicatiedatum 19 juli 2023)

Mogelijk komt u in uw werk als bewindvoerder ook in contact met slachtoffers. Mogelijk is iemand wiens zaken u behartigt slachtoffer geworden. In deze training krijgt u meer kennis hoe u om kunt gaan met slachtoffers en wat Slachtofferhulp Nederland kan betekenen. Slachtofferhulp Nederland (SHN) helpt slachtoffers vooruit te komen en verder te gaan. SHN werkt op het snijvlak van herstel en recht. Wij werken volgens een wettelijke taak en kosteloos, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wij bieden praktische, emotionele en juridische ondersteuning aan slachtoffers en nabestaanden van misdrijven, maar ook verkeersongevallen, rampen en calamiteiten, en andere ingrijpende gebeurtenissen (zoals vermissing en suïcide). Daarnaast helpen we ook anderen helpen, door informatie en advies aan naasten van slachtoffers (zie ons Platform voor de helpers) en aan andere professionals (zie ons Platform voor professionals).

Jaarlijks helpen wij meer dan 200.000 mensen.

Hoe we helpen, en wat we doen hangt af van wat er gebeurd is en wat iemand nodig heeft en wenst. Ons uitgangspunt is dat je hulp krijgt, op het moment dat je dat wilt, op een manier die bij je past. Dat kan zowel persoonlijk offline, als online. En natuurlijk ook in hybride combinatie van online en offline. Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig.

Via onze digitale nieuwsbrief krijgt u elke twee maanden een update over ontwikkelingen op het gebied van slachtofferrechten, relevante onderzoeken, actuele inzichten en nieuwe diensten voor professionals die wij ontwikkelen. Van online modules tot checklists en praktische stappenplannen. Ook delen experts en professionals hun ervaringen. Laat u inspireren!

Programma

Hoofdstuk 1: Introductie

Hoofdstuk 2: Bijzonderheden van communicatie met slachtoffers
2.1 Het verwerkingsproces: wat is normaal?
2.2 Stress en communicatie
2.3 In gesprek blijven
2.4 Communiceren zonder oordeel
2.5 Tips voor gespreksvoering met een slachtoffer

Hoofdstuk 3: Rechten van slachtoffers
3.1 Slachtofferrechten in vogelvlucht
3.2 Voorbeelden uit de praktijk
3.3 Slachtofferrechten in meer detail

Hoofdstuk 4: Het strafproces: van aangifte tot uitspraak
4.1 De fases van het strafproces

Hoofdstuk 5: Schadevergoeding

Hoofdstuk 6: Een slachtoffer doorverwijzen

Resultaat

Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 10 vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvangt de deelnemer het certificaat “Slachtoffers ondersteunen en informeren” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1.25 studie-uren aan scholing hebt gedaan.

Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de videocursus “Hoe lager je inkomen, hoe hogere vaardigheden je nodig hebt” of bekijk alle beschikbare modules.

Over de trainer

+1735 ingeschreven
Open inschrijving

Module Bevat

  • 6 Hoofdstukken
  • 9 Paragrafen
  • 1 Quiz
  • Module Certificaat