Ouderenmishandeling; een handreiking voor professionals

In deze 60 minuten durende cursus krijg je informatie en inzichten in de verschillende soorten van ouderenmishandeling. De training is bedoeld voor bewindvoerders die meer willen weten en leren over ouderenmishandeling en welke rol je kan spelen als professional in de aanpak hiervan. Het is belangrijk dat professionals en omstanders weten wat ze moeten doen als ze signalen opvangen dat er iets niet pluis is. Op welke signalen moet je als professional letten, hoe ga je het gesprek aan en welke stappen zijn nodig om duurzame veiligheid te bereiken? Dat leer je in deze cursus.

Inleiding: Ouderenmishandeling; een handreiking voor professionals.

In deze 60 minuten durende cursus krijg je informatie en inzichten in de verschillende soorten van ouderenmishandeling. De training is bedoeld voor bewindvoerders die meer willen weten en leren over ouderenmishandeling en welke rol je kan spelen als professional in de aanpak hiervan. Het is belangrijk dat professionals en omstanders weten wat ze moeten doen als ze signalen opvangen dat er iets niet pluis is. Op welke signalen moet je als professional letten, hoe ga je het gesprek aan en welke stappen zijn nodig om duurzame veiligheid te bereiken? Dat leer je in deze cursus. De cursus is opgebouwd uit 7 hoofdstukken, 5 paragrafen en een examen met 7 vragen.

Er zijn verschillende soorten van ouderenmishandeling. Financieel misbruik is een van de meest gerapporteerde vorm hiervan. Om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan, is specifieke aandacht voor deze vorm van ouderenmishandeling nodig. Voorbeelden van financieel misbruik zijn het wegnemen van geld, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Als professioneel bewindvoerder heb je een cruciale rol bij de aanpak van financieel misbruik.

Deze cursus is tot stand gekomen dankzij informatiemateriaal vanuit Movisie.

Programma:

Hoofdstuk 1: Inleiding.
Hoofdstuk 2: Wat is ouderenmishandeling?
Hoofdstuk 3: Specifieke kenmerken bij ouderenmishandeling.
Hoofdstuk 4: De rol van professionals.
Hoofdstuk 5: Aanpak ouderenmishandeling.
Hoofdstuk 6: Ketenpartners bij aanpak ouderenmishandeling.
Hoofdstuk 7: Aandachtspunten aanpak ouderenmishandeling.

Resultaat:

Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 7 meerkeuze vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvangt de deelnemer het certificaat “Ouderenmishandeling; een handreiking voor professionals.” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1 studie-uren aan scholing hebt gedaan.

Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de cursus “Mindfulness op het werk” of bekijk alle beschikbare modules.

Over de trainer

NBBI Academy

43 Modules

+90 ingeschreven
Inschrijven

Module Bevat

  • 7 Hoofdstukken
  • 5 Paragrafen
  • 1 Quiz
  • Module Certificaat