Het strafproces, wat moet je weten?

In deze 75 minuten durende cursus leer je wat je als professional kunt doen als je te krijgt met mensen die slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit of een andere ingrijpende gebeurtenis die mogelijk kan leiden tot en strafproces. In de loop van een strafproces komt er veel op slachtoffers af. Aan papier- en regelwerk, maar ook aan spannende, confronterende momenten. Dan is het voor u als professional goed te weten hoe het strafproces eruitziet en hoe u in elke fase kunt ondersteunen. Al is het maar door uit te leggen hoe het strafproces verloopt en welke opties er zijn. Daarmee kunt u stress wegnemen. Deze verdiepende module geeft u de informatie die u nodig heeft. Deze training is opgebouwd uit 6 hoofdstukken en een examen met 10 vragen.

Welke informatie heb je nodig om een slachtoffer zo goed mogelijk te kunnen informeren over het strafproces? Als professional kun je te maken krijgen met mensen die slachtoffer worden van een strafbaar feit of een andere ingrijpende gebeurtenis die mogelijk kan leiden tot en strafproces. Hun emoties, stress en vragen kunnen zij meenemen in hun contact met jou. In de loop van een strafproces komt er veel op slachtoffers af. Aan papier- en regelwerk, maar ook aan spannende, confronterende momenten. Dan is het voor u als professional goed te weten hoe het strafproces eruitziet en hoe u in elke fase kunt ondersteunen. Al is het maar door uit te leggen hoe het strafproces verloopt en welke opties er zijn. Daarmee kunt u stress wegnemen. Deze verdiepende module geeft u de informatie die u nodig heeft.

Deze training is tot stand gekomen dankzij Slachtofferhulp Nederland.
De training bestaat uit twee delen.
Deel 1: Slachtoffers ondersteunen en informeren (basis module)
Deel 2: Het strafproces, wat moet je weten? (verdiepende module)

Mogelijk komt u in uw werk als bewindvoerder ook in contact met slachtoffers. Mogelijk is iemand wiens zaken u behartigt slachtoffer geworden. In deze training krijgt u meer kennis hoe u om kunt gaan met slachtoffers en wat Slachtofferhulp Nederland kan betekenen. Slachtofferhulp Nederland (SHN) helpt slachtoffers vooruit te komen en verder te gaan. SHN werkt op het snijvlak van herstel en recht. Wij werken volgens een wettelijke taak en kosteloos, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wij bieden praktische, emotionele en juridische ondersteuning aan slachtoffers en nabestaanden van misdrijven, maar ook verkeersongevallen, rampen en calamiteiten, en andere ingrijpende gebeurtenissen (zoals vermissing en suïcide). Daarnaast helpen we ook anderen helpen, door informatie en advies aan naasten van slachtoffers (zie ons Platform voor de helpers) en aan andere professionals (zie ons Platform voor professionals).

Jaarlijks helpen wij meer dan 200.000 mensen.

Hoe we helpen, en wat we doen hangt af van wat er gebeurd is en wat iemand nodig heeft en wenst. Ons uitgangspunt is dat je hulp krijgt, op het moment dat je dat wilt, op een manier die bij je past. Dat kan zowel persoonlijk offline, als online. En natuurlijk ook in hybride combinatie van online en offline. Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig.

Via onze digitale nieuwsbrief krijgt u elke twee maanden een update over ontwikkelingen op het gebied van slachtofferrechten, relevante onderzoeken, actuele inzichten en nieuwe diensten voor professionals die wij ontwikkelen. Van online modules tot checklists en praktische stappenplannen. Ook delen experts en professionals hun ervaringen. Laat u inspireren!

Programma

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 2: De fasen van het strafproces
2.1 Fase 0. Aangifte doen?
2.2 Fase 1. De politie onderzoekt (Opsporingsfase)
2.3 Fase 2. Na politieonderzoek (Vervolgingsfase)
2.4 Fase 3. De zitting (Berechtingsfase)
2.5 Fase 4. Na de zitting (Executiefase)

Hoofdstuk 3: Herken de juiste fase in het strafproces

Hoofdstuk 4: Soms loopt het anders – niet elk strafproces leidt tot een vonnis

Hoofdstuk 5: Veelgestelde vragen

Hoofdstuk 6: Een slachtoffer doorverwijzen

Resultaat

Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 10 vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvangt de deelnemer het certificaat “Het strafproces, wat moet je weten?” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1.25 studie-uren aan scholing hebt gedaan.

Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de videocursus “Hoe lager je inkomen, hoe hogere vaardigheden je nodig hebt” of bekijk alle beschikbare modules.

Over de trainer

+1860 ingeschreven
Open inschrijving

Module Bevat

  • 6 Hoofdstukken
  • 5 Paragrafen
  • 1 Quiz
  • Module Certificaat