Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Jij ook? Speciaal voor jou is deze training. In deze training vind je achtergrondinformatie, kennis en tips over hoe je mensen met financiële problemen nog beter kunt ondersteunen en waarmee je armoede beter leert begrijpen.
Duidelijk is dat sommige mensen een groter risico lopen op armoede dan anderen. Maar, onverwachte gebeurtenissen zoals een scheiding, de coronacrisis, stijgende energieprijzen en toenemende inflatie, laten zien dat ook andere groepen in Nederland kwetsbaar zijn. Zo heeft bijna 40 procent van de Nederlandse huishoudens een ‘kwetsbare’ financiële buffer. Naast aandacht voor bewustwording van de eigen financiële kwetsbaarheid, vroegtijdige toeleiding naar hulp en het versnelt oplossen van schulden is aandacht voor structurele oorzaken óók nodig. Denk aan uitkeringen waarvan mensen niet kunnen rondkomen, het ingewikkelde toeslagenstelsel dat tot problemen leidt of gebrek aan betaalbare woonruimte. Immers, een professional kan nog zo zijn best doen, bestaansonzekerheid vraagt ook om een aanpak van oorzaken op macroniveau. Deze training geeft professionals, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en andere geïnteresseerden achtergrondinformatie en aanknopingspunten om armoede te signaleren en aan te pakken.
Deze training is tot stand gekomen dankzij informatiemateriaal van Movisie.
Programma
Hoofdstuk 1: Inleiding
Hoofdstuk 2: Kan armoede iedereen overkomen?
Hoofdstuk 3: Oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen
Hoofdstuk 4: Vroegsignalering
Hoofdstuk 5: Structurele problemen, vergroot jouw cirkel van invloed
Hoofdstuk 6: De invloed van schaarste
Hoofdstuk 7: Leer stress sensitief werken: motiverende gespreksvoering
Resultaat
Je krijgt na afloop van de cursus een examen met 10 vragen. Indien het examen succesvol is afgerond, dan ontvangt de deelnemer het certificaat “Armoede beter begrijpen” als bewijs van deelname. Het certificaat toont aan dat je succesvol 1.25 studie-uren aan scholing hebt gedaan.
Heb je deze cursus afgerond? Probeer dan ook eens de videocursus “Verschillende soorten arbeidscontracten.” of bekijk alle beschikbare modules.