Hoofdstuk Voortgang
0% Afgerond

Welke mogelijkheden heeft Robin?

Pijlen_5.jpg

Robin heeft een (mogelijk) strafbaar feit meegemaakt en weet niet zo goed wat te doen. U kunt Robin inzicht geven in de mogelijkheden.

  1. Aangifte doen:
    Iedereen die slachtoffer of getuige is van een strafbaar feit, heeft het recht daarvan aangifte te doen. Door aangifte te doen vraagt iemand de politie om onderzoek te doen naar het strafbare feit. Aangifte doen kan ervoor zorgen dat de dader wordt bestraft en dat een ander niet hetzelfde overkom.
  2. Melding doen:
    Robin kan er ook voor kiezen om alleen melding te doen. Robin brengt dan de politie op de hoogte van wat er is gebeurd, maar vraagt niet om onderzoek te doen. De politie kan de situatie wel in de gaten houden en betrokkenen verhoren. Een melding doen kan ook als er nog geen strafbaar feit is gepleegd, maar Robin wel bang is dat dit gaat gebeuren.
  3. Niets doen:
    Geen aangifte en ook geen melding doen is ook een mogelijkheid. Dat betekent wel dat de politie niet op de hoogte is van wat Robin meemaakt of heeft meegemaakt. Bij herhaling of verergering van de situatie (bijvoorbeeld stalking of bedreiging) is de politie dus ook niet extra waakzaam.

ls Robin twijfelt over aangifte doen

De beslissing om daadwerkelijk aangifte te doen, is soms niet makkelijk te nemen. Slachtoffers kunnen verschillende redenen hebben om te twijfelen of ze aangifte willen doen. Ze denken bijvoorbeeld dat het geen zin heeft. Of dat ze geen aangifte kunnen doen omdat ze niet zelf het slachtoffer zijn. Ook komt het voor dat slachtoffers zich schamen voor wat er gebeurd is, of bang zijn voor de dader. 

Op de website van Slachtofferhulp Nederland staan de belangrijkste redenen om te twijfelen over aangifte doen op een rij. Ook is daar te vinden wat er voor mogelijkheden zijn die de drempel kunnen verlagen. Deze informatie is speciaal gericht op slachtoffers, maar bevat ook handige informatie voor u.

Als u twijfelt over aangifte doen (klik op de button hieronder).

Als Robin geen aangifte durft te doen

Misschien is Robin bang voor de verdachte. Als Robin aangifte doet, ziet de verdachte de naam en het adres van Robin in de aangifte. Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen:

  1. Domicilie:
    Robin kan een ander adres in de aangifte laten zetten (domicilie). Dit kan bijvoorbeeld het adres van de werkgever of advocaat zijn. Het adres van Robin komt dan niet in de aangifte te staan. De verdachte en diens advocaat zien zo niet het adres van Robin in de aangifte. Het betekent verder dat de politie en het Openbaar Ministerie hun post voor Robin naar het andere adres sturen.
  2. Aangifte doen onder nummer:
    Bij hoge uitzondering staat de politie soms toe dat de naam van het slachtoffer niet wordt opgenomen in de aangifte. In plaats daarvan komt er dan een nummer in de aangifte te staan. Dit wordt daarom ook wel ‘aangifte onder nummer’ of een ‘anonieme aangifte’ genoemd.

Als Robin spijt heeft van de aangifte

Een aangifte kan niet worden ingetrokken: als er eenmaal aangifte gedaan is, kan de politie later niet doen alsof er geen strafbaar feit is gepleegd.  

Het is belangrijk dat Robin zich hiervan bewust is en een zorgvuldige afweging maakt om wel of niet aangifte te doen.

Vindt Robin het ingewikkeld om deze afweging te maken? Dan kunt u ook wijzen op de mogelijkheid om een afspraak te maken met Slachtofferhulp Nederland om de voor- en nadelen van een melding of een aangifte nader te bespreken.

Tip: bewijsstukken bewaren

Wat Robin ook besluit, u kunt in elk geval aanraden om vanaf het begin bewijsstukken te verzamelen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bonnetjes of foto’s van kapotte spullen. Maar ook aan een logboek waarin Robin gebeurtenissen bijhoudt die van belang kunnen zijn in het strafproces.

Oefening

Hieronder staat een voorbeeld uit de praktijk. Onder het voorbeeld staan de mogelijke acties die Shirley kan doen, erachter leest of uw antwoord juist is.

Er kunnen meer goede antwoorden zijn.

Shirley wordt gestalkt door haar ex. Ze heeft een logboek bijgehouden en alle digitale beledigingen en bedreigingen opgeslagen. Ze wil naar de politie, maar wil niet dat haar ex weet dat zij de aangifte heeft gedaan

Welke mogelijkheden heeft Shirley?

Melding doen: goed. Door een melding te doen zorgt Shirley ervoor dat de politie op de hoogte is van de stalking. De politie kan de situatie in de gaten houden.
Aangifte doen: fout. Als Shirley aangifte doet, dan staan haar persoonlijke gegevens bij de aangifte. Zij kan dit voorkomen door anoniem aangifte te doen.
Anoniem aangifte doen: goed. Bij de anonieme aangifte staat er geen naam maar een nummer in de aangifte.
112 Bellen: fout. 112 Is er voor acute, gevaarlijke situaties. Om contact op te nemen met de politie over het doen van aangifte moet Shirley naar; 0900-8844 bellen.

Overzicht proces